Ding 11 ; Wiki een eerste kennismaking

De enige wiki's die ik ken zijn Wikipedia en Wiki de Viking. Nooit gedacht dat je zo iets ook zelf kunt maken. Over het algemeen zijn de schrijvers van de artikelen op Frankwatching het over een ding eens, het intranet is zooooo 2008. Een treffend stukje van Rudolf van de Berg hierover:

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft de afgelopen jaren een bedrijfsintranet gebouwd. Het is veelal het domein geworden van de afdeling communicatie, die de sleutels (wachtwoorden) om de content te wijzigen beheren. Er zijn hele procedures opgesteld hoe de content aangeleverd moet worden, wie daarvoor moet tekenen etc. Uiteindelijk blijkt het intranet vooral een collectie van oude, niet regelmatig ververste pagina’s met telefoonnummers, organogrammen, notulen en procedures. Over de inhoud van het werk vind je er veelal weinig.

Oeps. Daar zitten wel een paar herkenbare stukjes in met betrekking tot ons eigen extranet. Een wiki dan, waarmee iedereen content kan plaatsen, aanvullen en verbeteren. In principe klinkt dat niet slecht. Ik kan me wel een paar onderwerpen bedenken waarbij kennis vanuit de hele organisatie gebruikt kan worden om een wiki te vullen. BicatWise, kinderboekenweek, mediawijsheid zijn een paar van die thema's. De volgende vraag is, ga je met je wiki naar buiten of hou je de onderwerpen intern. De wiki van de OB Deventer is zo'n voorbeeld van een wiki als verlengstuk van je informatiefunctie. Pluspunt is dat het er zeer gelikt uitziet. Minpunt is dat het gewoon een voortzetting van de knipselmappen uit de jaren tachtig zijn. Hier zit volgens mij niemand op te wachten. Een leuk initiatief dat helaas ook een zachte dood is gestorven is de gedichten wiki over Deventer. Ook hier gebrek aan belangstelling onder de Deventenaren. Een wiki naar onze klanten toe, ik geloof er dan ook niet zo in. De homepage van zo'n wiki is in het algemeen even spannend als de omslag van een encyclopedie. Je moet er altijd in op zoek voor je iets leuks tegenkomt. Dan is een mediablog als bijvoorbeeld die van Kennerwaard veel meer "in your face" Je ziet in een oogopslag of het je interesseert of niet.

Gaan we een Waterland wiki maken, dan denk ik toch meer aan een instructie en communicatie tool voor binnen het bedrijf.

4 opmerkingen:

  1. Ik denk zelf dat het ultieme wiki door de klanten van de bibliotheek wordt gevuld. De kunst is iets dergelijks te organiseren.
    Heikele vraag is ook of herkenbaar moet zijn dat dat wiki 'van' de bibliotheek is.
    Daar ben ik nog niet over uit....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kennerwaard, Kennemerland...zucht, moeilijk zo'n naam ;)
    In Kennemerwaard hebben we ook intranet die door iedereen gevuld kan worden met mededelingen, gedeelde mappen met echt van alles (programma's voor groepsbezoeken etc). Erg handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ineke heeft gelijk. Een wiki is een prachtig middel om de kennis van gebruikers te collectioneren. Want daar gaat het toch om bij web 2.0 "de gebruiker centraal". Had een Brittanica een wiki van de omvang van de Wikipedia in deze korte tijd kunnen samenstellen? Ik denk het niet. Het had ze in ieder geval een onvoorstelbaar vermogen gekost.

    De vraag is echter of het je lukt om genoeg gebruikers te mobiliseren om een dergelijk wiki-project van de grond te krijgen? Ik heb mijn twijfels, daarvoor is je kritieke massa te klein. Ik heb het meegemaakt in Leidschendam-Voorburg waar getracht werd een historische wiki te realiseren. Echt van de grond kwam het niet omdat er slechts enkele mensen geïnteresseerd waren en daarvan er maar één er echt mee aan de slag wilde gaan. Techniek bleek een drempel voor de oudere doelgroep, tijd en verbondenheid waren ook twee drempels.

    Daarbij en dat is essentieel moet je je altijd afvragen wat de meerwaarde is van een eigen wiki. Wat maakt het uniek? Zodra het gaat om feitelijke en encyclopedische informatie, dan kun je beter kunnen gaan toevoegen aan het grotere geheel van de Wikipedia. Zo bouw je mee aan een grotere kennisbron en maak je onderdeel uit van een groter netwerk van mensen die ook jou kunnen ondersteunen. En je zult zien dat er al heel veel in staat.

    Een wiki heeft volgens mij in onze situatie meer levensvatbaarheid in korte afgebakende projecten, waarbij de wiki een centrale rol speelt die vervolgens afgesloten kan worden. Daarnaast gebruiken organisaties wiki's ook als makkelijk en snel op te zetten cms voor een website, waarin meerdere mensen gezamenlijk aan een kennisbron kunnen werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een wiki als vervanging/aanvulling van extranet? Lijkt mij een goed idee! Ik wil wel helpen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen