Ding 22 ; Bibliotheek tweepuntnul

De opdracht is, hoe kijk jij tegen de bibliotheek 2.0 aan. Tsja, daar ben ik nog niet helemaal uit. Eigenlijk ben ik nog bezig om de zaken die de afgelopen weken langs zijn gekomen bij de 23 dingen een plekje te geven. Ik zie wel een aantal zaken waar we nu als bibliotheek mee achter lopen. De maatschappij is aan het veranderen in een soort informele community waarbij de onderlinge verbanden zeer losjes aan elkaar geknoopt zijn en ook zo weer losgelaten kunnen worden. In deze community staan we duidelijk nog aan de zijlijn te kijken en roepen af en toe iets aanmoedigend naar de spelers toe. Het wordt tijd dat we ook een shirtje aantrekken en mee gaan spelen. Maar welk spel! Daar moet ik nog eens goed over nadenken en met mijn collega's over doorpraten. Facebook zie ik zeker als een kanshebber. Librarything ook wel. Daarin zullen we denk ik niet verschillen met de meeste bibliotheken die 23 dingen gedaan hebben. Uit de 23 dingen koektrommel wordt een koekje gepakt dat aan de klant gepresenteerd wordt. Klein en voorzichtig beginnen dus.
Wat gebeurt er landelijk is het volgende item dat in dit ding aan de orde komt. Op de 23 dingen site staan twee filmpjes van Dennis Eijsten over mijnbibliotheek.nl. Een aanstekelijk verhaal over een widget die via hyves gedeeld kan worden waarmee de eigenaar van de hyves pagina op een aantrekkelijke manier zijn favoriete boeken kan laten zien aan zijn vriendenkring. Tegelijkertijd komt deze hyves gebruiker in beeld van de bibliotheek community omdat hij zijn gegevens moet laten registreren. Een verhaal, bijna te mooi om waar te zijn. Dat is het dan ook. Het filmpje is geupload op youtube op 30 juli 2009. ruim 2,5 jaar geleden dus. En van al deze mooie plannen is tot nu toe nog niets gerealiseerd. Een hoop gebakken lucht dus. Misschien komt het er ooit nog eens van, maar dan is die trein allang weer een paar stations verder gereden en heeft bol.com iets nog mooiers gerealiseerd. Ander punt is het opzetten van een 2.0 dienst voor e-boeken. Op landelijk nivo levert dit alleen nog maar vage plannen en een hoop geruzie op. Ook hier zal de bibliotheek zeker het juiste moment van instappen voorbij laten gaan en potentiële klanten kwijt raken aan bedrijven of instellingen die wel snel op de markt kunnen reageren. Op de website van bibliotheek 2.0 is een hele discussie te lezen over de landelijke ontwikkeling m.b.t. e-boeken. Een discussie vol met management en marketing termen, vol met subsidies en wie gaat het betalen. Maar wat ik echt mis zijn de ideeën om het uitlenen van e-boeken in een product om te zetten. Kortom er wordt landelijk gedaan waar bibliotheken goed in zijn, praten. Veel minder wordt geïnvesteerd in het opzetten van producten. Landelijk denk ik dat de stand 2-0 achter is.

3 opmerkingen:

  1. Zeker in een wereld waarin technologische ontwikkelingen sneller dan het licht gaan is dat idd een oud filmpje zeg. Des te pijnlijker dat de inhoud van dat filmpje nog steeds toekomstmuziek is.
    Als je toe bent aan de huidige stand van zaken, is dit een verslag van de bibliotheek 2-daagse waarin alle ontwikkelingen in vogelvlucht voorbij komen. http://youtu.be/s1inXbTvaFw

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De filmpjes zijn "denkoefeningen" in wat mogelijk zou kunnen zijn. Wie het landelijk nog kan volgen mag zijn hand opsteken. In ieder geval is er een landelijk social media advies gepresenteerd. Daarin wordt duidelijk dat landelijk en lokaal niet zonder elkaar kan. De kracht van het bibliotheek ligt lokaal. We gaan weer is gespannen afwachting het nieuwe jaar in...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als bibliotheken zijn we inderdaad goed in praten, daarnaast wordt de ene bibliotheek beter gefinancierd dan de andere, heeft de ene bibliotheek een spraakmakende directeur dan de andere en zijn de landelijk belangen niet gelijk aan die van de bibliotheken.....etc Dat er toch nog weleens iets van de grond komt is dan weer opmerkelijk. Het wordt voor ons toch weer afwachten maar daar ligt ook het gevaar.

    BeantwoordenVerwijderen